1. Borstvoeding vs kunstvoeding:
Laat ik voorop stellen dat beide voedingen prima zijn voor je kindje. Zowel moedermelk al kunstvoeding hebben wat betreft darmkrampjes hun voor en nadelen. Kies wat bij je past en haal daar de tips uit dit ik je nu ga geven.
Geef je borstvoeding dan gaat het vaak niet om obstipatie als je kindje darmkrampjes heeft wat bij kunstvoeding wel zo is. Borstvoeding en dan vooral de wat vettere melk die wat later tijdens de voeding komt werkt juist laxerend. Dit is een veel gemaakte fout als het gaat om darmkrampjes. Wat veel mensen niet weten is dat hetgeen wat de moeder zelf eet effect kan hebben op de darmkrampjes. Alles wat de moeder eet en drinkt komt ook in de borstvoeding. Dit kan dus effect hebben op jouw kindje als je dus bijvoorbeeld iets pittigs gegeten hebt of iets waar Citrus in zit. Hierover vertel ik zo meer.
Wat bij kunstvoeding vooral voor darmkrampjes zorgt is obstipatie. De darmpjes van een pasgeboren baby kunnen vaak nog niet alle stoffen verwerken die in kunstvoeding zit waardoor er obstipatie en dus ook darmkrampjes kunnen ontstaan. Geef jij je kindje kunstvoeding dan kun je hier dus rekening mee houden en het buikje bijvoorbeeld masseren of de beentjes is fietsbeweging laten bewegen. Zo masseer je dus ook de darmen en kan de ontlasting wat gemakkelijker passeren. Wat obstipatie betreft zou het geven van borstvoeding dus beter zijn.
2. Let op je eigen voeding
Zoals ik al aangaf gaat het bij borstvoeding vaak niet om obstipatie maar om voedselallergieën waar een pasgeboren baby niet tegen kan. Ben jij van plan om borstvoeding te gaan geven of geef je het al en heeft jouw kindje veel last van darmkrampjes? Dan kan het zijn dat jouw kindje ergens niet tegen kan wat jij consumeert. De meeste problemen worden veroorzaakt door melkproducten, citrus of zuuropwekkende producten, koolsoorten, koolzuurhoudende dranken, koffie en thee. Wil je een uitgebreide voedingslijst? Vraag dan hieronder mijn gratis borstvoedingsgids aan of lees mijn blog hierover.
3. Kindje in de draagdoek of draagzak
Wat ook een super fijn is als je kindje last heeft van darmkrampjes is een draagdoek of draagzak. Zorg er wel voor dat deze ergonomisch is anders krijgt je kindje heup en rug problemen. Op deze website vind je vele verschillende draagdoeken en draagzakken die kwalitatief echt top zijn! (Niet alleen voor je baby maar ook voor jouw eigen draagcomfort)
Doordat je kleintje in een draagdoek zit, zit hij/zij met de beentje een beetje omhoog en lekker met het buikje tegen jouw warme lichaam aan. Dit samen met het liefdeshormoon Oxytocine, wat automatisch vrijkomt bij zowel jou als je kindje, zorgt ervoor dat de darmkrampjes veel minder worden.
Bijkomend voordeel van een draagdoek is dat jijzelf je handen vrij hebt en gewoon door kunt gaan met wat je aan het doen was. Of je gaat natuurlijk lekker met je kleintje knuffelen en wandelen dat kan natuurlijk ook! 😉
4. Kruikje op het buikje
Heb je geen draagzak of doek, dan kun je ook een klein kruikje warm maken en deze op het buikje van je kindje leggen. Let hierbij wel op dat deze niet te warm is en dat hij nooit direct op het huidje van de kleine ligt. Wikkel er dus altijd een handdoek omheen.
Door de warmte worden de darmen rustiger en kan het wat meer ontspannen.
5. Cinababy van vsm of Sabsimplex
Het meest voorkomende middeltje tegen darmkrampjes is Infacol. Deze kan je bijna overal kopen. Ikzelf heb dit nooit hoeven gebruiken omdat bovenstaande voldoende was bij mijn kindjes. Maar mocht dat voor jou niet zo zijn dan kun je ook eens kijken naar Cinababy van VSM. Dit is een homeopathisch middel tegen darmkrampjes en kan vanaf de geboorte gegeven worden.
Ook Sabsimplex is een mooi alternatief voor Infacol. Dit zal echter wel online moeten betellen.
Heb je bovenstaande allemaal geprobeerd maar heeft jouw kindje nog steeds last van krampjes dan raad ik je aan om een arts te raadplegen of opzoek te gaan naar een goede kinderosteopaat.