Voedingstips tijdens de borstvoedingsperiode

Krampjes:

Als een baby krampjes heeft, denken mensen vaak dat dit komt omdat het ontlasten niet goed lukt. Toch hebben baby’s die borstvoeding krijgen meestal geen constipatie; moedermelk is juist heel laxerend. Zeker de wat vettere melk die wat later in de voeding komt.

Bij sommige baby’s zijn krampjes het gevolg van een voedselovergevoeligheid. Iets wat de moeder eet of drinkt komt in de moedermelk terecht en de baby reageert daarop. De baby reageert dan niet op de borstvoeding zelf, maar op kleine deeltjes uit de voeding van de moeder die in de melk terecht zijn gekomen. Veel voorkomende klachten kunnen dan zijn: borst weigeren of juist erg vaak de borst vragen en dan onrustig drinken maar dus ook darmkrampjes.

Hieronder vind je een handige lijst met alledaagse voeding die je tijdens de borstvoedingsperiode het beste kunt vermijden. Deze voedingsmiddelen zijn meestal van invloed op baby’s tot 6 weken. Naarmate ze ouder worden, introduceer je voedsel een voor een om te zien hoe jouw baby daarop reageert. Elke baby is anders, dus raadpleeg de kinderarts als er twijfel is.